Vize Nedir? Nereden Alınır?

Yurt dışına yapılacak olan seyahatlerde yalnızca pasaporta değil vizeye de ihtiyaç duyulur. Her ne kadar bazı ülkelere vizesiz giriş mümkün olsa da çoğu ülke için vize şartı aranır.

Hal böyle olunca vize şartları, vize almak için gerekli şarlar, vize başvurusu, vize işlemleri gibi pek çok konu da gündeme gelir. İşte bu gündemden yola çıkarak sizler için vize alma hakkında detaylı bir dosya hazırladık.

Vize Nedir?

Bir ülkeye giriş ve çıkış yapmak için yetkili mercilerden alınan resmi izin belgesine vize adı verilir. Her ülkenin vize şartları farklılık gösterebilir ve prosedürler farklılaşabilir.

Bir ülkeden başka birine geçmek için istenen vize belgesi için birtakım evraklar gereklidir. Bu evraklar yetkili mercilere ulaştırıldıktan sonra vize alım süreci başlar ve belirlenen sürede de tamamlanır. Vize işlemleri yalnızca resmî belgelerin toplanması anlamına gelmez aynı zamanda mülakat gibi süreçleri de içinde barındırır.

Vize başvurularının her zaman %100 olumlu sonuçlanmadığını da unutmamak gerekir. Özellikle son dönemlerde vize reddi sıkça yaşanan bir durumdur. Her ne kadar belgeleriniz eksiksiz olsa da yetkililerin belgeleri yeterli bulmayıp ülkeye girişe izin vermemesi de söz konusu olabilir. Bu nedenle vize yapılması gereken bir prosedürdür ancak %100 giriş garantisi de sağlamaz.

Vize Nereden Alınır?

Hangi ülkeye giriş yapmak istiyorsanız o ülkenin büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümüne müracaat edebilirsiniz. Yanı sıra bazı ülkelerin fahri başkonsoloslukları ya da fahri konsoloslukları üzerinden de vize alım işlemleri gerçekleştirilebilir.

Vize Nasıl Alınır? Başvuru Nasıl Yapılır?

Vize başvuru randevusu alarak süreci başlatmak gerekir. Randevu süreçleri, seçeceğiniz ülkeye bağlı olarak değişebilir. Vize için gereken evrakları topladıktan sonra randevu alınır ve süreç başlar. İlgili süreci birkaç madde ile verelim.

  • Vize başvurusu randevusu alınması için ilgili ülkenin konsolosluğuna başvuru yapılır. Aynı zamanda havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığı ile de randevu alma işlemi gerçekleşebilir.
  • Turistik vize ya da yurt dışı vizeler aracı kurumlar da başvuru işlemlerini yürütebilir. Zamanı olmayanlar, aracı kurum desteği alabilirler.
  • Vize almak için randevu işlemleri internet üzerinden de yapılabilir. E-vize aracılığı ile online randevu oluşturabilir ve verilen gün ve tarihte gereken evraklarla başvuru tamamlanabilir.
  • Vize için istenen belgeleri posta, online kanallar ya da aracı kurumlar vasıtasıyla ilgili makamlara iletmek ve başvuru için randevu almak da seçenekler arasında yer alır.

Vize sigortasını ya da bilinen diğer adıyla seyahat sağlık sigortasını Genç Sigorta aracılığı ile de alabilirsiniz. Bunun için dilerseniz bizi 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimiz üzerinden arayabilir ya da sitemizde bulunan iletişim formunu doldurarak sizi aramamızı talep edebilirsiniz.

Vize Çeşitleri Nelerdir?

Vizeler tek türde olmaz, kendi içinde birden fazla türü söz konusudur. Toplamda 6 türde incelemek mümkündür. Bunlar;

  • Turistik amaçla alınan turist vizesi
  • Erasmus amacıyla alınan öğrenci vizesi
  • Çalışma izni olarak alınan çalışma vizesi
  • Schengen bölgelerine seyahat etmek için alınan Schengen vizesi
  • Geçiş vizesi olarak isimlendirilen transit vize
  • Yabancı ülkeye girişte sınır kapısında alınan sınır kapısı vizesi

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Vize alabilmek için önce ilgili konsolosluğa gidip hangi evrakların istendiğini öğrenmek gerekir. Evrak listesini aldıktan sonra da işlemler başlatılır. Evrakların uygun olmaması ya da eksik olması, vizenin reddedilmesine neden olacağından istenen evrakların eksiksiz olması büyük önem arz eder. Peki nedir bu belgeler?

  • Vize için başvuru formu
  • Seyahat planlanan ülkeye göre vize başvuru dilekçesi
  • Son 6 ay içinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf
  • Pasaport cüzdanı
  • İkametgâh belgesi
  • Mesleki durum belgesi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Banka hesaplarına ait dökümler
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Seyahatin planlandığı ülkedeki konaklama ve yolculuk rezervasyonları
  • Evlilik söz konusu ise evlilik cüzdanı

Vize Alma Şartları

Vize alırken özellikle vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birkaçı;

  • Başvurunun şahsen yapılması gerekir
  • Pasaportun yıpranmamış olması gerekir
  • Pasaportun geçerlilik süresinin en az 1 yıl olması gerekir
  • Verilen sorulara doğru beyanlar verilmelidir
  • Başvuru eksiksiz belgeler yapılmalıdır
  • Seyahate, ekonomik açıdan uygun olduğunuzu belgelemeniz gerekir

Vize alma süreci yalnızca gereken evrakların toplanmasıyla sınırlı değildir işin bir de mülakat bölümü vardır ki bu bölüm oldukça önemlidir. Mülakat sırasında yetkilinin sorduğu sorulara eksiksiz ve doğru beyanlarla yanıt vermeniz gerekir. Eğer yetkili nezdinde olumlu bir etkiniz olursa, vize başvurunuzun kabul edilme şansı da artar zira şüpheli davranış ve söylemler vize reddi doğurabilir.

Vize Ücreti Ne Kadar?

2024 yılı itibarı ile vize ücretlerinde de değişiklik söz konusudur. Vize ücretleri, seyahat edilecek ülke tarafından belirlenir ve bu bilgi konsolosluklarda mevcuttur. Eğer aracı kurum ya da online kanallar aracılığı ile vize başvurusu yapacaksanız vize ücretinin yanı sıra aracı kurum ücreti de ödemeniz gündeme gelecektir.

2024 vize ücreti ne kadar sorusunun yanıtı ile devam edelim. 2024 yılı giriş vize harçları; tek giriş için 5 bin 476,80 TL, müteaddit giriş için ise 18 bin 346,50 TL olarak belirlenmiştir.

Vize Ücretleri Nereye Ödenir?

Vize için konsolosluğa başvuru sırasında, yine aynı binanın içinde yer alan gişelere vize ücreti ödemesi yapılabilir.

Vize Başvurusunda Parmak İzi Nedir?

Pasaport vize işlemlerinde sıkça duyulan “parmak izi” hakkında da kısa bilgiler verelim. Son dönemlerde artan kimlikte sahtecilik nedeniyle alınan önlemlerden biri parmak izidir. Bu uygulama ile kişinin parmak izi alınır bu sayede gerçek kimliği belirlenir. Bazı ülkelerde parmak izi verilmesi zorunludur örneğin Almanya, Fransa ve İtalya bu ülkelerden birkaçıdır.

Eğer daha önce parmak izi verilmiş ise yeniden iz vermeye gerek kalmaz ancak bazı ülkeler bunun da yenilenmesini talep edebilir ve yeni vize başvurularından tekrar parmak izi talep edebilir.

Vize Süresi Ne Kadar?

Vize süreleri değişiklik göstermekle birlikte genellikle 1 ay ila 5 yıl arasında değişebilir. Seyahat planlanan ülkede ne kadar kalacağınıza bağlı olarak değişecektir örneğin kısa süreli bir seyahat ise 7 günlük kapı vizesi de alabilirsiniz.

Vize Ne Zaman Çıkar?

Vize ne kadar sürede çıkar sorusu da merak edilen sorulardandır. Vize başvurusunun tamamlanma süresi gidilen ülkeye ve ilgili prosedürlerine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak baktığımızda ortalama 3 ila 15 iş günü içinde sonucun bildirildiğini söylemek mümkündür ancak bu süre yoğunluğa bağlı olarak uzayabilir.

 

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.