Çekme Belgeli Araç Nedir? Trafiğe Nasıl Çıkar?

Yaşanan bir kazanın ardından araç perte çıktıysa ve kullanılamayacak hale geldiğinden dolayı uzun süre trafiğe çıkamayacaksa çekme belgesi alınması gerekir. Çekme belgesi ile araç, trafiğe çıkana kadar vergilerden muaf olur.
Bu yazımızda çekme belgesi hakkında detaylı bilgiler derledik. Gelin önce bu belge nedir kısaca bir göz atalım ve ardından konunun detaylarına inelim.

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgeli araba nedir sorusunun yanıtı ile başlayalım; çekme belgesi, aracın tüm borçlarının ödendiğini ve plakasının teslim edilerek trafikten çekildiğini ibraz eden bir bildiri ya da diğer deyişle belgedir.
Çekme belgeli araçlar için kısaca “trafikten çekilmiş araçlar” demek mümkündür. Özellikle uzun süre boyunca aracın kullanılmayacağı zamanlarda vergi ve sigorta yükümlülüklerinden bertaraf olmak için de bu belge büyük önem arz eder.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgesi olan bir araç hiçbir koşulda trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motor trafiğe çıkarsa ve ilgili yetkililer bunu fark ederse idari para cezası uygulanır. Karayolları Trafik Kanunu’na göre bu idari cezanın yanı sıra araç sahibine 10 ceza puanı da eklenir.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Daha önceleri trafik şube müdürlüklerine gidilip, herhangi bir borç olmadığına dair belgeleri teslim aldıktan sonra araç çekme belgesini almak mümkündü. Ancak günümüzde artık bu sistem yeterli değil; borçların ödenmesinin ardından araç sahibinin, plaka le birlikte notere de gitmesi gerekmektedir.

Araç çekme belgesinin alınabilmesi için birtakım vergilerin ve cezaların da ödenmiş olması koşulu aranır. Öncelikle Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne ait bir borç olmamalı ve vergi ödenmiş olmalıdır. Yanı sıra plakaya yazılan ceza da olmamalıdır. Eğer ceza ya da vergilere dair bir borç gözüküyorsa öncelikli olarak bu borç kapatılmalıdır. Özetle;

  • Aracın motorlu taşıtlar vergisi ödemiş olmalı
  • Plaka üzerinde hiçbir ceza bulunmamalı
  • Aracın muayenesinin tam olması
  • Plakanın araçta takılı olmaması

Çekme Belgesi Almak İçin Gerekli Olan Belgeler

Çekme belgesi almak için birtakım belgelerin de önceden hazırlanması gerekmektedir. Bunlar;

  • Çekme belgesi dilekçesi
  • Aracın ruhsatı
  • Sürücü kimlik fotokopisi ve aslı
  • Aracın herhangi bir borcu olmadığına dair belge
  • Trafik tescil ve müracaat işlem formu

Çekme Belgeli Araç Alınır mı?

Çekme belgeli araç alınabilir ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Eğer araçta çekme belgesi bulunuyorsa demek ki çok ağır bir kaza geçmişi vardır. Bu noktada araç satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olacaktır, bunlardan birkaçını aşağıda maddeler halinde listeleyelim.

  • Araç çekme belgesi hangi sebepten dolayı alınmış?
  • Kaza neticesinde alındıysa tamir nerede ve ne şekilde yapılmıştır?
  • Kazadan sonra orijinal parçalarda bir değişim oldu mu? Olduysa bu değişim nedir?
  • Araç içinde çıkma olarak tabir edilen ikinci el bir parça var mıdır?
  • Araç üzerinde yapılan tüm işlemler kayıtlara geçirilmiş midir?
  • Çekme belgesi alınmasına neden olan olay bir kazaysa, araç ne kadar süre âtıl halde durdu ve kullanılmadı?
  • Araç kullanılmadığı zamanlarda nerede tutuldu? Hangi koşullarda muhafaza edildi?

Bu gibi soruları araç satın alırken mutlaka sormalı ve yanıtlarını belgeleriyle istemelisiniz aksi halde satın aldığınız aracın size beklediğinizden çok daha fazla masraf çıkarması kaçınılmaz olacaktır.

Çekme Belgeli Motor Ne Demek?

Kaza yapan ve kaza neticesinde kullanılamayacak hale gelerek hurdaya çıkan motorlar için alınan belgeye çekme belgeli motor adı verilir. Çekme belgeli motor artık trafiğe çıkamaz. Çıkması durumunda ceza puanlarının yanı sıra Karayolları Kanunu’na göre idari para cezası da uygulanır.

Çekme Belgeli Araç Muayene Borcu Çıkar mı?

Çekme belgesi almadan önce vergi ve cezaların ödenmesi gerekmektedir. Bu nedenle araç çekme belgesi alacak özelliklere sahipse, doğrudan bir ceza ya da vergi borcu bulunmadığı anlamına gelir.

Her ne kadar vergi ya da ceza anlamında borç olmasa da çekme belgesi öncesi aracın muayenesinin yapılıp yapılmadığı kontrol etmek gerekir zira geçmişe yönelik bir borç çıkma ihtimali olabilir.

Çekme Belgeli Satış Ne Demek?

Çekme belgeli araçlar satın alınabilir; noter aracılığı ile bu satış gerçekleşebilir. Trafik Şube Müdürlüğü’ne konuyla ilgili müracaatta bulunup aracı muayene ettirdikten sonra eğer herhangi bir pürüz yok ise araç satışı gerçekleşebilir. Bu işleyişe de kısaca çekme belgeli satış denmektedir.

Çekme Belgeli Araç Muayeneye Nasıl Gider?

Çekme belgeli aracı muayeneye götürebilmek için önce muayene randevusu alınmalıdır. Ardından Trafik Tescil Şubesi’ne başvuru yapılarak Ek 33/A belgesini almak gerekir. Belgeyi aldıktan sonra 7 gün süreyle araç trafiğe çıkabilir. Aracın trafiğe çıkma iznini aldıktan sonra araç muayenesine götürülebilir. Aracı muayene istasyonuna götürürken trafik polisi kontrolüne takılırsanız elinizde belgeyi memura göstermeniz yeterli olacaktır; herhangi bir ceza ya da yaptırım olmayacaktır.

Çekme belgeli araç için kasko sigortası ve trafik sigortası işlemlerini Genç Sigorta üzerinden yürütebilirsiniz. Eğer aracınıza kasko sigortası ya da trafik sigortası yaptırmak istiyorsanız;

0216 411 65 17 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir ya da sitemizde bulunan iletişim formunu doldurarak sizi aramamızı talep edebilirsiniz. Uzman sigorta danışmanlarımız ihtiyaç duyduğunuz her konuda size destek verecek ve poliçelendirme sürecini hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirecektir.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Tekrar Nasıl Çıkarılır?

Çekme belgeli aracı yeniden trafiğe çıkarmak için önce araç çekme belgesinin kaldırılması gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımlar izlenmelidir;

  • Aracı muayeneye götürün
  • Yeniden trafik sigortası yaptırın
  • Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda plaka bastırın
  • Yeniden ruhsat çıkarın

Bu adımları tamamladıktan sonra ve ilgili süreçleri maliyeye bildirdikten sonra çekme belgeli araç yeniden trafiğe yasal olarak çıkabilir.

Çekme Belgeli Araç Bağlanır mı?

Çekme belgeli aracın kanunen trafiğe çıkması yasaktır. Bu nedenle çekme belgesi olan bir araç trafiğe çıkarsa ve trafik polisi tarafından durum tespit edilirse yalnızca para ve puan cezasıyla kalmaz aynı zamanda araç bağlanarak trafikten men edilebilir.

Çekme Belgeli Araç Nereye Park Edilir?

Çekme belgesine sahip olan bir araç halka açık bir otoparkta park hakinde tutulamaz. Bunun için aracın kapalı bir garajda durması gerekmektedir. Yanı sıra özel mülkiyet sınırları içinde tutulmalı ve halka açık yerlerde park halinde bırakılmamalıdır.

Çekme Belgeli ve Hurda Belgeli Araç Arasındaki Fark Nedir?

Çekme belgeli araçlar genelde hurdaya çıkmış araçlardır ancak bu belge kaza sonucu değil başka bir sebepten de alınmış olabilir. Örneğin aracın sahibi vefat etmiş olabilir. Bu gibi durumlarda da nadiren de olsa çekme belgesi alınabilir. İlgili işlemlerin tamamlanmasının ardından çekme belgesi kaldırılabilir ve araç yeniden trafiğe çıkabilir.

Hurda belgesinde ise aracın yeniden trafiğe çıkması söz konusu değildir. Hurda belgeli araçlarda tek bir belge sebebi vardır; kaza sonucu aracın kullanılamayacak hale gelmesi ya da diğer bir deyişle aracın hurdaya çıkması.
Hurdaya çıkmış olan bir araç artık trafiğe çıkamaz ve araç yeniden kullanılamaz. Özetle çekme belgeli araç ve hurda belgeli aracın temel ayırt edici özelliği; çekme belgesinin kaldırılma ihtimaline karşın hurda belgesinin kaldırılamaması ve aracın trafiğe çıkamamasıdır.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.