Yangın Sigortası Nedir?

Felaketin nereden ve ne zaman geleceği belli olmuyor bu nedenle her an tetikte olmak adeta can ve mülk kurtarıyor! Deprem, sel, fırtına gibi doğal afetlerin yarattığı felaketlerin yanı sıra ihmaller ve dikkatsizlikler sonucunda da birtakım felaketlerle karşılaşmak mümkün.

Bunların belki de en başında yangın geliyor. Basit bir elektrik kaçağı, bir ihmal, bir dikkatsizlik derken onlarca sebep yangına yol açabiliyor. İşte bu noktada mal canın yongasıdır sözü devreye giriyor ve yaşanan maddi boyut, dudak uçuklatan maliyetlere sebep oluyor.

Yangının yarattığı maddi kayıpları minimuma indirmenin en etkili ve hatta tek yolu yangın sigortasından geçiyor. Yangın sigortası ile evinizi bu tip felaketlere karşı güvence altına alabilir ve işin maddi külfetini nispeten hafifletebilirsiniz. Bu yazımızda yangın sigortasını mercek altına alıyor ve tüm detayları sizinle paylaşıyoruz ancak önce bu olmazsa olmaz sigorta ürününü yakından bir tanıyalım.

Yangın Sigortası Nedir?

Yangın sigortası ister ticari ister özel amaçla kullanılan her türlü binayı; yangın, infilak ya da yıldırım düşmesi gibi olaylara karşı koruyan sigorta ürünüdür. Yangın sigortası ile sigortalı olan mülkte oluşan yangın ya da infilak durumları sonucu meydana gelen her türlü hasar sigorta tarafından karşılanır.

Yangın Sigortası Neleri Kapsar?

Yangın sigortası kapsamı oldukça geniştir. Yalnızca binayı ya da konutu kapsamakla kalmaz aynı zamanda su deposu, müştemilat, garaj ve hatta kömürlük gibi alanları da içine alabilir. Kişi dilerse; merdiven, asansör, tesisat dahil pek çok eşya ve nesneyi de yangın sigortası kapsamına alabilir.

Yangın sigortası kapsamında birtakım ek teminatlar vardır. Bu ek teminatlarla yalnızca binayı değil, yangından korunmasını talep ettiğiniz pek çok alanı ve eşyayı güvence altına alabilirsiniz ki bunlara taşınmazlarınız da dahildir.

Yangın sigortası malı mülkü korumakla kalmaz kişileri de koruma altına alabilir. Ana poliçeye eklenen ek teminatlarla, birlikte yaşadığınız kişileri de yangına karşı sigorta konforuna yerleştirebilirsiniz. Yangın sigortası kapsamını ihtiyaçlarınız doğrultusunda genişletebilir ve tüm ihtimallere karşı sigorta konforunu yaşayabilirsiniz.

Yangın Sigortası Ne İşe Yarar?

Yangın sigortasının amacı, mülk sahiplerine maddi güvence sağlamaktır diyebiliriz. Bir yangın, infilak ya da yıldırım düşmesi gibi olaylar karşısında büyük maddi kayıpların yaşanması kaçınılmazdır. Ev yangın sigortası ile yangından kaynaklanan maddi yükler hafifletilir.

Yangın sigortası yalnızca ev, bina vb. gibi yapıları korumakla kalmaz aynı zamanda iş yerini de güvence altına alır. İşyeri yangın sigortası ile doğal afetler başta olmak üzere; yangın, kaza, elektronik cihaz arızalarından çıkan patlamalar gibi ciddi zararlar da sigorta kapsamında tutulur.

Yangın Sigortası Genel Şartları

Yangın sigortası genel şartları yangın ve yangından doğan hasarları kapsar. Taşınır mallar, taşınmazlar ve talep edilirse eşyalar da sigorta kapsamı altında tutulabilir.
Yangın sigortası genel şartları Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenir ve genel olarak; sigorta kapsamını, hasar ve tazminatları, çeşitli hükümleri ve klozları içerir.

Yangın Sigortası Teminatları

Sigorta teminatlarını iki çatı altında değerlendirmek daha doğru olacaktır; yangın sigortası ana teminatları ve yangın sigortası ek teminatları.

Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere sigorta oldukça kapsamlı bir sigorta türüdür. Ana poliçeye eklenen ek teminatlar ile sigorta hudutları genişletilebilir ve maddi manevi tam bir koruma sağlanabilir.

Yangın sigortası ana teminatlarına baktığımızda şu maddeler karşımıza çıkıyor;

  • Patlama sonucu olan hasarlar
  • Yangın zararları
  • Yıldırım düşmesi sonucu oluşan hasarlar

Yangın sigortası ek teminatları ise;

  • Dahili su teminatı
  • Dolu teminatı
  • Duman teminatı
  • Enkaz kaldırma masrafları teminatı
  • Kira kaybı teminatı
  • Yangın mali sorumluluk teminatı
  • Kara taşıtları / hava taşıtları teminatı
  • Terör ve benzeri olaylara karşı teminat
  • Kar ağırlığı teminatı
  • Geçici ikamet masrafları teminatı
  • Yer kayması teminatı
  • Sel, su baskını teminatı
  • Fırtına teminatı

Yangın Sigortası Kapsam Dışında Kalan Durumlar

İş yeri ve konut yangın sigortasının karşılamadığı birtakım haller mevcuttur. Her ne kadar ek teminatlara pek çok sorun güvence altına alınıyor olsa da birtakım durumlar kapsam dışında yer alır. Bunlardan birkaçı;

Buhar kazanının patlaması sonucu oluşan hasarlar
Aşırı hararete bağlı hasarlar
Sigortalının ihmalinden kaynaklanan hasarlar örneğin ütünün fişte unutulması
Sigortalı cihazlarda basınç kaynaklı gelişen deformasyonlar
Nükleer yakıt vb. gibi nedenlerden kaynaklanan hasarlar
İç savaş, isyan ve benzeri gibi halk hareketlerinden kaynaklanan zararlar

Yangın Hasar Bildirimi Nasıl Yapılır?

Yangının ardından sigortadan yararlanabilmek için ivedi bir şekilde hasar bildiriminde bulunmak gereklidir. Sigorta şirketine hasar bildirimi yapıldıktan sonra şirket, eksper ataması yapar ve olay yeri incelenir. Eksper, hasarın boyutunu inceler ve belirler, şirkete rapor eder.

Sigorta şirketinin yapacağı değerlendirmenin ardından prosedür başlar ve sigorta ödemeleri gerçekleştirilir. Elbette “zaman” konusu en çok merak edilendir. Yangın sigortası hasar bildirimi ne zaman yapılmalı sorusunun yanıtı; en geç 5 iş günüdür. 5 iş günü içinde bildirim yapılması önemlidir.

Yangın Hasar Bildirimi İçin Gerekli Evraklar

Yangının ardından sigorta şirketine tüm belgeler eksiksiz şekilde teslim edilmelidir. Belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda prosedür yavaşlar ve haliyle tazminat almak da bir o kadar uzar. Yangın hasar bildirimi için gerekli evraklar şunları içerir;

  • Yangın sigortası poliçesi
  • Hasar gören eşyalara ait faturalar
  • Hasarın boyutlarını belgeleyen fotoğraflar
  • İtfaiye tarafından düzenlenen rapor
  • Zarara ilişkin beyan ve talep mektubu
  • Polis ya da jandarma tespit tutanağı
  • İşyeri yangınları için vergi levhası ve imza sirküleri
  • Mal sahibinin tapu belgesi
  • Kiracı ise kira kontratı
  • Fırtına kaynaklı hasarlar için meteoroloji raporu
  • Hırsızlık kaynaklı hasarlar için polis zapt tutanağı

Sigortalı Konutun Mülkiyeti Değişirse Ne Olur?

Sigortalı konutun mülkiyetinin değişmesi durumunda tüm hak ve borçlar yeni hak sahibine yansıtılır ve artık yeni hak sahibi mesuldür. İntikal durumu söz konusu ise 15 günlük bir bildirim süresi mevcuttur.

Bu bildirim süresi aşılırsa, sigorta şirketinin yangına karşı sorumluluğu ortadan kalkar ve şirket isterse 8 gün içinde sözleşmeyi feshetme hakkına sahip olur.

Sigortalının Ölümü Durumunda Yangın Sigortası Ne Olur?

Böyle bir durum olduğunda tıpkı konut mülkiyetinin değişmesinde olduğu gibi yine bir nakil söz konusu olacaktır. Diğer bir deyişle sigortalının vefatı durumunda sigorta yeni sahibine devredilir ve artık yeni sahibi mesuldür.

Bazı sigorta şirketlerinin ölüm halini bildirme talebi olabilir. Bu nedenle bu tarz bir olay yaşandığında, sigorta şirketine durumu bildirmek gerekmektedir.

Yangın Sigortası Zorunlu mu?

Devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan sigorta türleri vardır ancak yangın sigortası bunlara dahil değildir. Bu sigorta isteğe bağlı olarak yapılan bir güvencedir. Ancak bazı istisnai durumlar da vardır.

Örneğin bazı bankalar konut kredisi verirken konut sigortası ve yangın sigortasını mecburi tutabilir. Özetle devlet tarafından bir zorunluluğu yoktur ancak bankaların talep etmesi söz konusu olabilir.

Son olarak DASK, yangına bağlı hasarı karşılar mı sorusunun da yanıtını verelim. DASK yalnızca depremden kaynaklanan yangın hasarını karşılar; diğer sebeplerden kaynaklanan yangınlar DASK kapsamında yer almaz.

Yangın Sigortası Fiyatları

Yangın sigortasında fiyatlar sabit değildir; ek teminatlarla poliçe primleri farklılaşabilir. Yanı sıra sigorta şirketinin fiyatlandırma politikasına bağlı olarak da değişebilir bu nedenle fiyatlar hakkında net rakamlar söylemek pek doğru olmayacaktır.

“Yangın Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?” başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Zamandan tasarruf etmek ve hemen yangın sigortası teklifi almak isterseniz 0216 411 95 17 no’lu hattan bize ulaşabilir veya teklif formunu doldurabilirsiniz.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.