Rücu Nedir? Sigortada Rücu Hakkı Nasıl Kullanılır?

Sıkça kullanılan sigorta terimlerinden biri olan “rücu etmek” ve “rücu hakkı”na ilişkin detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. Önce terim olan rücu nedir kısaca özetleyelim ve ardından sigorta sektöründeki anlamına ışık tutalım.
Rücu Nedir?
Rücu kelime anlamı olarak; geri dönme, cayma ve vazgeçme gibi anlamlara gelir. Sigorta hukukunda ise; “sigorta şirketinin, poliçede beyan edilen sorumluluklarından caymayı talep etmesi” olarak yorumlanır.
Sigorta poliçelerin genel şartlarının yer aldığı dokümanlarda rücu etmek maddesi de yer alır. Bu madde, şirketin yükümlülüklerinden vazgeçmesine ilişkin detayları barındırır. Bu hakkın kullanılabilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir.
Rücu Etmek Ne Anlama Geliyor?
Rücu etmek kavramı; sigorta şirketinin mevcut yükümlülüğünden vazgeçtiği anlamına gelir. Her sigorta şirketinin rücu hakkı vardır ancak bu hakkın kullanılabilmesi ve uygulanabilmesi için mahkeme kararının var olması şartı aranır.
Rücu hakkı sürecinin resmi olarak başlayabilmesi için sigorta şirketinin üstlendiği ödemeyi sigortalıya yapmış olması gerekir. Yapılan ödemenin ardından rücu hakkı doğar ve mahkeme kararı ile ilgili süreç başlar.
Trafik Sigortalarında Rücu Hakları
Olası bir kaza yaşanması durumunda, sigortalı olan aracın hasarı sigorta tarafından karşılanır. Ancak tazminat tutarı; kazanın nedenine, kusurlara ve poliçede yer alan teminat ve kapsamana bağlı olarak değişiklik gösterir.
Rücu hakkı uygulamasının işleme tabi tutulabilmesi için sigorta poliçesinde yer alan yasal düzenlemeler kısmında belirtilen şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Rücu hakkı genellikle kasko sigortalarında sıkça kullanılır.
Konut Sigortalarında Rücu Hakları
Konut sigortaları için de rücu hakkı bulunur. Hırsızlık, yangın ya da benzeri konut hasarlarında rücu hakkı doğabilir. Buradaki en önemli kıstas poliçedir; yazılı olarak poliçede beyan edilen maddelere uygun olarak rücu hakkı kullanılır.
Konut sigortasında rücu hakkının kullanılabilmesi için zararın ödenmiş olması gerekir. Ödemenin ardından, zaman aşımı süresi dahilinde sigorta şirketi mahkemeye başvurabilir ve hakkının rücu edilmesi için yasal işlemlerini başlatabilir.
Rücu Hakkından Nasıl Yararlanılır?
Rücu hakkından yararlanabilmek için birtakım şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Sigorta şirketi öncelikle mevcut zararın bedelini sigortalıya öder ve ödemenin ardından mahkeme sürecini başlatabilir. Sigortalıya hasar ödemesini gerçekleştirdikten sonra dava açma hakkına sahip olan sigorta şirketi, zarara neden olduğunu düşündüğü kişi ya da kurumlara rücu etmek için mahkeme sürecini başlatabilir.
Davanın açılabilmesi için de birtakım hususlar vardır. Dava, yalnızca zarara neden olan kişiye karşı açılabilir. Poliçede belirtilen dahilinde, sigortalının zararı tam olarak karşılanamadıysa, şirket yalnızca ödediği tazminat tutarı kadar rücu davası açabilir.
Rücu Nedenleri Nelerdir?
Sigorta şirketi, poliçede belirtilen rizikoların gerçekleşmesi durumunda sigortalının zararını karşılamakla yükümlüdür. Ancak bazı durumlarda şirket, maddi zarara ilişkin rücu etmek isteyebilir. Rücu hakkı her şirkete tanınır ancak kullanımı her zaman koşulsuz olmaz.
Şirketin dava açabilmesi için bazı nedenlerin olması gerekir. Örneğin sigortalı tarafın kasıtlı olarak verdiği zararlar ya da sigortalının ağır kusurlu olduğu kazalardan doğan haklara karşı rücu talebi yapılabilir. Sigortalının yetkisi olmadan araç kullanması, taşıt kullanım sürelerine uyum sağlamaması, zararlı madde taşıması gibi durumlardan doğan hasarlarda rücu hakkı doğar.
Tüm bunların yanı sıra; ehliyetsiz sürücü kazaları, alkol ve zararlı madde tesirindeyken yaşanan kazalar, kapasitenin üstünde taşınan yüklerden doğan kazalar da rücu nedenlerinden sayılır. Eğer sigortalı araç çalınmış ya da gasp edilmişse ve bu durum sigortalının ihmalinden kaynaklanıyorsa aynı şekilde sigorta şirketinin de cayma yani rücu hakkı olacaktır.