Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Motorlu araçların trafiğe çıkabilmesi için devlet tarafından zorunlu tutulan birtakım sigortalar vardır. Bu sigortaların yaptırılmaması halinde para cezası ya da trafikten men cezası uygulanır ve kişi maddi manevi kayıp yaşar.

Bu kayıpları önlemek için yapılması gereken ilk adım zorunlu trafik sigortası yaptırmaktır. Kasko ile zorunlu trafik sigortası çoğu zaman birbirine karıştırılan iki “farklı” kavramdır. Bu yazımızda trafik sigortası yaptırmamanın cezası hakkında bilgiler vereceğiz ancak öncesinde zorunlu trafik sigortası ve kasko arasındaki farka kısaca değinelim.

Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Fark

Zorunlu trafik sigortası ve kaskonun genelde “aynı” olduğu düşünülür ancak aslında temel olarak birbirinden farklıdır. Sürücüler genellikle kasko yaptırdıktan sonra zorunlu trafik sigortası yaptırmaya ihtiyaç duymaz ve işte sorun tam da bu noktada başlar.

Zorunlu trafik sigortası neden yaptırılır sorusunun en temel yanıtı; karayolunda seyreden araçların karşı tarafa vereceği maddi ve bedensel hasarları güvence altına almaktır. Araç sahibinin kendisinin ya da aracın alacağı hasarlar sigorta kapsamında değildir; zorunlu trafik sigortası ile karşı taraf teminat altına alınır.

Kendi aracını kazalara karşı güvence altına almak isteyen araç sahiplerinin yaptırdığı sigorta ise kaskodur. Kasko Sigortası, devlet tarafından zorunlu tutulan bir ürün değildir. Özetle zorunlu trafik sigortası ile karşı tarafı, kasko ile de kendi aracınızı güvence altına almış olursunuz.

Motosiklet Kasko Sigortası” ve “Motosiklet Trafik Sigortası” hakkında detaylı bilgi ve teklif almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Trafik Sigortası Zorunlu mudur?

Trafik Kanunu uyarınca Türkiye sınırları içinde trafiğe çıkan her araç sahibi zorunlu trafik sigortasını yaptırmakla yükümlüdür. Bu sayede olası bir kaza durumunda sigorta yalnızca karşı tarafın araç zararını karşılamakla kalmaz aynı zamanda fiziksel olarak yaşanacak sorunlara karşı da kişiyi güvence altına almış olur.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak, devlet tarafından mecburi tutulur ve yaptırmama durumunda para cezası ve trafikten men durumu ile karşı karşıya kalınır.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapar?” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik sigortası yaptırmazsam ne olur sorusunun yanıtı araç sahiplerinin merak ettiği konulardandır. 2023 yılı trafik sigortası para cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Cezanın 15 gün içinde ödenmesi durumunda %25 indirim uygulanır ve ceza 327 TL’ye düşer.

Trafik sigortası yaptırmamanın cezası yalnızca maddi zararla sınırlı değil; sigorta yaptırılmadığı takdirde kişi kaza yapmamış dahi olsa poliçesinde yer alan hasarsızlık indirim hakkını kaybediyor. Paralel olarak 1 yıllık poliçe süresi dolan ve sigortasını yenilemeyen araç sahipleri her geçen ay için %5 oranında gecikme faizi ile karşı karşıya geliyor.

Yukarıda paylaştıklarımız işin yalnızca maddi kayıp kısmı. Trafik sigortası yaptırmamanın bir de trafikten men cezası bulunuyor ki araç sahipleri için bu büyük bir sıkıntı anlamına geliyor.

Trafikten Men Cezası Nedir?

Trafikten men cezası almak için aracın yalnızca karayolunda seyir halinde olmasına gerek yok, araç park halindeyken bile yetkili birimler tarafından işlem yapılabilir.
Aracın Zorunlu Trafik Sigortası’nın eksik olması durumunda ilgili kişiler tarafından tutanak tutulur ve araç, trafikten men edilir. Sigorta yaptırılana kadar da karayolunda seyretmesi yasaklanır. Sürücü bu yasağı ihlal ederse yeni yaptırımlar ve cezalar gündeme gelir ve kişi ciddi bir maddi yükümlülük ile karşı karşıya gelir.
Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan araç sahiplerinin aynı zamanda başka giderleri de söz konusu olacaktır. Örneğin trafik sigortası bulunmayan araçlar muayeneye alınmaz ki aracın satış ya da benzeri gibi bir süreci olduğunda bu büyük bir engel olacaktır. Araç trafikten men edildiğinde anlaşmalı bir otoparka götürülür ve araç otoparkta kaldığı süre boyunca bir ödeme çıkar. Haliyle araç sahibi yalnızca sigorta masraflarından sorumlu olmakla kalmaz aynı zamanda aracın çekildiği otoparkta kalış ücretini de ödemek zorunda kalır.

Zorunlu Trafik Sigortasız Araç Bağlanır mı?

Sigortası araç bağlanır mı sorusu araç sahiplerinin merak ettiği konulardan biridir. Yasalara göre sigortası bulunmayan araçlar trafiğe çıkamaz, muayeneye giremez. Eğer araç sigortasızsa ve trafik polisi tarafından bu durum tespit edilirse birtakım yaptırımlar söz konusu olacaktır.

Trafik polisi tarafından araç sahibine önce ceza kesilir ve ardından çekici çağrılır ve araç otoparka çekilir. Ancak kişi dilerse araç plakası sisteme girmeden hemen o anda sigorta yaptırabilir ve aracını bağlanmaktan kurtarabilir.

Araç Satın Aldıktan Sonra Sigorta Yaptırma Süresi Nedir?

Trafiğe ilk kez çıkacak sıfır araçlar ve ikinci el satın alınan araçlar için birtakım trafik sigortası kuralları mevcuttur. Yeni araç satın alan kişilerin hemen trafik sigortası yaptırması gerekir aksi halde trafiğe çıkması durumunda para cezası ödemek zorunda kalır.

2. el araçlar için trafik sigortası yaptırma süresi nedir sorusunun yanıtını da verelim. Noter satışının ardından aracın mevcut trafik sigortası, aracı yeni sahibi tarafından ekstra bir prim ödemeden 15 gün boyunca kullanılabilir. Bu 15 günlük süre, araç sahibine yeni bir trafik sigorta poliçesi yaptırabilmesi için verilen bir süredir. Bu sürenin ardından araç sahibi yeni bir poliçe satın almazsa trafikten men cezası ve para cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası Var mı?

Zorunlu Trafik Sigortası’nı yaptırmayan ve ceza alan araç sürücülerinin ödemede gecikmesi durumunda faiz uygulanır. Ceza ödemesi geciktiğinde, cezanın yazıldığı tarihi takiben her ay %5 oranında gecikme zammı yansıtılır.
Trafik cezası 1 ay geciktiğinde %5, 2 ay geciktiğinde %10 oranında faiz yüklenir ancak bu oran %50 ile sınırlıdır. Küçük bir tablo ile durumu özetlemek gerekirse;

  • 1 Ay Geciken Trafik Cezası Ödemesi 457,8 TL
  • 2 Ay Geciken Trafik Cezası Ödemesi 479,6 TL
  • 3 Ay Geciken Trafik Cezası Ödemesi 501,4 TL

Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik cezası kesilen araç sahiplerine bu duru çeşitli kanallar aracılığı ile bildirilir. Ancak kimi zaman teknik aksaklıklar yaşanabilir ve trafik cezası kesildiğine dair kişinin bilgisi olmayabilir. Bu gibi durumlarda trafik cezası sorgulamanın düzenli olarak yapılması önemlidir.

Trafik cezası sorgulama e-Devlet üzerinde yapılabilir. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmek gerekir.

  • E-devlet şifrenizi sisteme girin.
  • Açılan pencerede arama butonuna “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” yazın.
  • İstenilen bilgileri girin ve aracınıza ait cezaları görüntüleyin.

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Zorunlu Trafik Sigortası yapan şirketlerle ile iletişime geçebilir ve poliçe hakkında bilgi alabilirsiniz. Ancak her bir şirketin sayfasına girip teklifleri almak karışık ve vakit alan bir süreç olabilir. Genç Sigorta, online platform ya da müşteri hizmetleri kanallarıyla Zorunlu Trafik Sigortası hakkında bilgi alabilir, hızlı bir şekilde trafik sigortası yaptırabilirsiniz.

Dilerseniz bizimle iletişime geçebilir ya da 0216 411 95 17 numaralı telefondan sigorta danışmanımıza bağlanabilirsiniz.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.