Sağlık Sigortasında Provizyon Nedir? Ne Demektir?
Özel sağlık sigortaları ya da genel sağlık sigortaları kapsamında provizyon kelimesi sıkça kullanılan bir kavram olup, “ön onay” anlamına gelir. Özel sağlık sigortası kapsamında provizyon demek, anlaşmalı sağlık kurumlarından tedavi alındığında, sigorta şirketi tarafından verilen ön onayı temsil eder.
Bu yazımızda sağlık sigortası provizyonu hakkında bilgiler verecek ve sağlık provizyon belgesine ilişkin detaylı bilgiler paylaşacağız.
Özel Hastanede Provizyon Ne Demek?
Sağlık sigortalarından yararlanabilmek için hizmet bedelinin sigorta şirketi tarafından onaylanması gerekir. Bu sayede hastanın sağlık giderleri, sigorta tarafından karşılanır ve verilen provizyon onayı ile sağlık kurumlarına ödeme garantisi verilir.
Özel sağlık sigortalarında, poliçede belirtilen hususlara bağlı olarak özel hastanelerde alınan sağlık hizmeti sigorta güvencesi altındadır. Buna doktor muayenesi, tahlil ve tetkikler de dahildir. Tüm bu işlemlerin sigorta şirketi tarafından karşılanabilmesi için provizyon gereksinimi vardır. Provizyon işlemleri, alınan sağlık hizmeti bağlı olarak değişir.
- Yatarak Tedavi: Yatarak yapılması planlanan tedavilerde önce hastanın T.C. kimlik numarası alınır ve ardından hekim tarafından Hasta Bilgi Formu doldurulur. Bu form, daha sonra ilgili merkeze gönderilerek provizyon talebinde bulunulur. Tedaviden en az 48 saat önce, provizyon talebi gönderilmelidir. Sigorta şirketi talebi değerlendirir ve yazılı olarak sağlık kuruluşuna bildirir.
- Ayakta Tedavi: Ayakta yapılacak tedaviler için kişinin SGK’lı olması şartı aranır. T.C. kimlik numarası içeren kimlik belgesi, ilgili yetkililere ibraz edilir ve prosedür işlemeye başlar.
Özel Sağlık Sigortası Hastanede Nasıl Kullanılır?
Özel sağlık sigortası ile özel hastanede tedavi olmak için önce ilgili bölümden muayene randevusu alınır. Hastane tarafından mevcut sağlık sigortası bilgileri kontrol edilir ve gerekli olan evraklar hazırlanır. Sağlık kurumu tarafından, sigorta şirketine bu evraklar yollanarak provizyon talebinde bulunulur.
Sigorta şirketi, tüm evrakları değerlendirir ve şirket politikası ile uyumlu olacak şekilde provizyonu onaylar. Onaylanan provizyon talebinin ardından, hastanın sağlık masraflarının karşılanması için ödeme yapılır.
Anlaşmalı Hastanelerde Provizyon Nasıl Kullanılır?
Özel sağlık sigortaları ile özel hastanede tedavi alabilmek için öncelikli şart anlaşmalı hastanedir; anlaşmalı özel hastanelerde, sigorta geçerlidir. Sigorta doğrudan anlaşmaya ödeme çıkarır ve sigortalı için ek bir ödeme talep edilmez. Anlaşmasız sağlık kurumlarında tedavi talep edilmesi durumunda ise farklı bir prosedür işler.
Anlaşmasız Hastanelerde Provizyon Nasıl Kullanılır?
Anlaşmasız hastanelerde sağlık hizmeti alabilmek için pek çok prosedür gereklidir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki anlaşmasız özel hastanede hizmet almayı talep eden hasta, tüm tedavi masraflarını kendi üstlenir. Tedavi yapılıp taburcu olunduktan sonra ilgili raporlar, reçeteler ve evraklar 1 hafta içinde sigorta şirketine gönderilir. Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirmenin ardından eğer ödeme onaylanırsa, 2-3 hafta içinde belirtilen banka hesabına ödeme yapılır.
Provizyon Talebi Oluşturmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Provizyon talebi oluştururken, önceden dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunları birkaç madde ile özetleyelim.
- Sağlık sigortası poliçenizin tüm teminatlarına ve limitlerine hâkim olun çünkü sigorta şirketi tarafından karşılanacak olan her detay orada yazılı olarak beyan edilir.
- Sağlık kuruluşuna gitmeden önce, sigorta şirketi ile anlaşmalı olup olmadığına bakın. Anlaşmasız hastanelerde de hizmet alabilirsiniz ancak paranın geri ödenmesi oldukça zaman alabilir. Anlaşmalı hastaneyi tercih ederseniz işlemleriniz çok daha hızlı yürür üstelik cebinizden de ekstra bir ücret çıkmaz.
- Belge toplarken her bir detaya dikkat edin; rapordan hastane faturasına, reçeteden sevk dokümanına kadar istenen her bir belgenin eksiksiz olduğuna emin olun.
- Provizyon talebinden önce hastane ile iletişime geçmeniz gerekir; gerekli görülen bilgileri hastane ile paylaşmanız, süreci hızlandıracaktır.
Sigorta Şirketi Provizyonu Hangi Kriterlere Göre Verir?
Sigorta şirketinin provizyon onayı vermesi için birtakım kriterler vardır. Bunlardan bazıları; sigortanın kapsamı, tahakkuk limiti, anlaşmalı hastaneler, bekleme süresi, ön provizyon şartları, maliyet, tıbbi gereklilikler, sigortalının prim ödemeleri ya da poliçe kurallarına uyumu. Tüm bu kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılır ve buna göre bir karar verilerek ilgili makama bildirilir.
SGK Provizyon Ne Demek?
Sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan yetkiye kısaca SGK provizyon adı verilir. SGK, sigortalının sağlık hizmeti alabilmesi için birtakım gereklilikleri gerçekleştirir ve alınan tıbbi hizmetleri karşılar.
SGK Provizyon Verilememiştir Ne Demek?
Eğer “SGK provizyon vermemiştir” ibaresi varsa, bu durumda yapılacak tedaviye ilişkin SGK tarafından bir ödeme taahhüdü olmadığı anlamına gelir. Belirli koşullar sağlanmamışsa, bilgiler eksik ya da hatalıysa SGK provizyon vermeyebilir ve tedavi giderlerini karşılamayabilir. Bu durum genellikle hastanın, sigorta kapsamı dışında yer alan bir hizmet talep ettiği zamanlarda ortaya çıkar.
SGK Provizyon Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?
Özel hastaneler ya da devlet hastaneleri tarafından, belgelerin SGK’dan talep edilmesi üzerine SGK provizyon belgesi alınabilir. Sağlık sigortası provizyon belgesi, hastanın tedavi masrafları için ödeme yapılacağı anlamını taşır. Bu belge aynı zamanda hastaneden ya da SGK’nın resmi internet sitesi üzerinden de online olarak istenebilir.
Genç Sigorta üzerinden aşağıdaki ürünler hakkında da bilgi edinebilir ve sigortalama süreçlerini yönetebilirsiniz. Dilerseniz 0216 411 95 17 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir ya da aşağıdaki linklere tıklayarak sigortalar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Özel Sağlık Sigortası
- Doğum Sigortası
- Grup Sağlık Sigortası
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Öğrenci Seyahat Sağlık Sigortası