DASK Kapsamına Girmeyen Binalar Hangileridir?

Deprem ve deprem kaynaklı maddi kayıpları koruma altına alan DASK, devlet tarafından yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta ürünüdür. DASK’ın genel şartları her yıl ilgili merciler tarafından belirlenir ve sabit bir fiyat ile satışa sunulur.

Daha önce DASK kapsamı nedir sorusunun yanıtını vermiş ve DASK hakkında bilgiler paylaşmıştık. Bu yazımızda ise DASK’ın özeline iniyor ve DASK kapsamına girmeyen binalara yakından bir göz atıyoruz.

DASK Hangi Binalara Yapılır?

DASK, belediye sınırları içinde yer alan meskenleri, deprem ve depremin yarattığı hasarlardan korumak üzere geliştirilmiş bir sigorta ürünüdür.

Tapuya kayıtlı olan ve mesken olarak inşa edilen binalar DASK kapsamında yer alır. Yalnızca mesken değil; ticarethane, büro ve benzeri iş amaçları için kullanılan alanlar da DASK kapsamına girer. DASK kapsamına giren diğer binalardan birkaçı;

  • Doğal afet nedeniyle devlet tarafından yaptırılan meskenler
  • Kat irtifakı alınmış binalar
  • Tapu kütüğünde arsa, bağ vb. gibi görünen mülkler
  • Kooperatif evleri

Konut Sigortası” ve “Eşya Sigortası” hakkında detaylı bilgi ve fiyat teklifi için sayfamızı inceleyebilirsiniz.

DASK Kapsamına Girmeyen Binalar

Bazı bina türleri, DASK sigortasından muaf yerler olarak tanımlanır. DASK nerelere yapılmaz ve DASK kapsamına girmeyen binalar nelerdir sorularının yanıtlarından birkaçını aşağıda paylaşalım.

Zorunlu deprem sigortası kapsamında olmayan yapılar hangileridir sorusunun yanıtları aşağıdaki gibidir:

  • 27 Aralık 1999 tarihi sonrasında mesken edilen ancak inşaat ruhsatı almayan binalar
  • Tapu kaydı olmayan binalar
  • İdari hizmet veren binalar
  • Eğitim binaları
  • Belediye denetiminin yapılmadığı alanlar
  • Kolonları zayıf olan binalar
  • Çeşitli sebeplerle taşıyıcı sistemi kesilmiş binalar
  • Kamu binaları
  • Metruk ya da yıkım kararı alınmış binalar
  • Mühendislik desteği görmeden yapılan binalar
  • Projeye aykırılıkları olan binalar
  • Köyde yaşayan kişilerin, köy sınırlarında kendi kendilerine inşa ettikleri yapılar
  • İnşaatı tamamlanmayan, yarım kalmış binalar

Ruhsatsız Eve DASK Yaptırılabilir mi?

Ruhsatsız evler, devlet kayıtlarında “kaçak yapı” olarak yer alırlar. Tapusu olmayan, kaydı olmayan, kaçak olarak inşa edilen hiçbir ev DASK’tan yararlanamaz. Diğer bir deyişle ruhsatsız eve DASK yapılır mı sorusunun net yanıtı; hayır, yapılamaz olacaktır. Ancak tapuda “mesken” olarak geçen ve “arsa tapulu” ifadesi olan ruhsatsız konutlara DASK yaptırmak mümkündür.

Köy Evlerine DASK Yapılır mı?

Ruhsatı olmayan binalar DASK kapsamında yer almaz. Buna köyde tarım ve hayvancılık amacıyla yapılan yapılar da dahildir, köy insanının kendi için yaptığı binalar da. DASK, tapu kaydı ve ruhsatı olmayan binalarda geçerli değildir, köy ya da şehir göz etmeksizin.

Prefabrik Eve DASK Yapılır mı?

Prefabrik evler, ruhsat ve imar izni bulunmuyorsa “kaçak yapı” olarak kayda geçer. Kaçak yapı olarak tanımlanan hiçbir ev, bina ya da iş yeri DASK kapsamı altında yer almaz.

Eski Binalara DASK Yapılır mı?

27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilen ancak bir sebepten inşaat ruhsatı bulunmayan binalar DASK kapsamı dışında yer alır. Yanı sıra yıkılmak üzere olan ve metruk binalara da zorunlu deprem sigortası yaptırılamaz.

DASK Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.

Ağır Hasarlı Eve DASK Yapılır mı?

Oturmaya müsait olmayan, ağır hasar gören binalara resmî kurumlar tarafından yıkım kararı verilir. Bu nedenle ağır hasarlı olan ve içinde yaşamsal faaliyetler sürdürülemeyecek evler DASK sigortası kapsamı dışında yer alır, zorunlu deprem sigortası yaptırılamaz.

İşyerine DASK Yapılır mı?

DASK genel şartları gereğince; ticari ya da sınai amaçla kullanılan binalar DASK kapsamında yer almaz. Ancak hali hazırda bir apartman gibi mesken amacıyla inşa edilmiş yapılarda bulunan büro, dükkân ve benzeri ticaret yerleri zorunlu deprem sigortası kapsamında yer alır. Bu amaçlarla kullanılan bölümlere zorunlu deprem sigortası yaptırmak gereklidir.

“DASK Muafiyeti Vardır” Ne Demek?

DASK muafiyeti vardır cümlesinin ne anlama geldiği merak konusudur. Bunu şu şekilde açıklamak mümkündür; zorunlu deprem sigortasında her bir hasar için %2 oranında muafiyet söz konusudur.

Diğer bir deyişle poliçe bedelinin %2’sini aşmayan hasarlardan sigorta şirketi muaftır. Bu bedeli aşmayan zararların, sigorta şirketi tarafından ödenmesi zorunlu değildir. Yanı sıra, muafiyet uygulamasında 72 saatlik süre içinde gerçekleşen her bir hasar “tek” hasar şeklinde sayılır ve prosedür buna göre işler.

DASK ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?” başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.