Pert Kasko Nedir?

Beklenmedik kazaların belki de en cep yakıcı tablolarından biri aracın perte çıkmasıdır. Pert olan araç artık kullanılamaz hale gelen araçları tanımlar; bu araçlar kaza sonrasında en az %70 oranında hasar alan araçlardır.

Aracın perte çıkması beraberinde büyük masrafların da kapısını aralar ancak bu noktada mevcut bakım ve onarım masraflarının cep yakmaması için yapılması gereken bir adım var; pert kaskosu. Pert kaskosu, hasarlı araçlar için yapılan bir nevi kasko sigortasıdır. Pet kasko sigortası, pert durumundaki aracın geçmiş hasar kaydına bakmaksızın var olan duruma karşı maddi anlamda büyük bir güvence sağlar.
Bu yazımızda pert kasko sigortası ya da bilinen adıyla pert kasko hakkında bilgiler vereceğiz.

Motosiklet Trafik Sigortası ve Motosiklet Kasko Sigortası hakkında detaylı bilgi için linke tıklayınız.

Pert Kasko Nedir?

Pert kasko sigortası, araçta onarılmayacak kadar ağır hasarlar olması durumunda ortaya çıkan bir sigorta ürünüdür. Aracın çalınması ya da perte çıkması gibi büyük risklere karşı, uygun primler ödeyerek yapılan bir teminattır.

Çarpma, devrilme, yuvarlanma, çalınma ya da yanma gibi risklere karşı aracı maddi anlamda güvence altına alan pert kasko sigortası ile olası pek çok risk sigorta teminatında yer alır.

Pert Kasko Neleri Kapsar?

Pert kaskosu olan araçların tüm masrafları sigorta tarafından karşılanır. Temelde diğer kasko ürünlerinden büyük bir farkı yoktur yalnızca kaza geçmişine bağlı olarak poliçe bedelinde ve prim ödemelerinde birtakım ödeme farkları bulunur.
Pert kaskosunun kapsamını genel olarak ifade etmek gerekirse;

  • Çarpma ya da çarpışma
  • Aracın yanması
  • Aracın çalınması
  • Kötü niyetli kullanımı
  • Mini onarım

Kaskonun kapsamı, ek teminatlarla genişletilebilir. Kişinin isteği doğrultusunda sigortaya farklı teminatlar eklenebilir ve bu sayede tam ve geniş bir koruma sağlanmış olunur.

Pert Kasko Ana Teminatları

Pert kasko kapsamında birtakım ana teminatlar vardır. Bu teminatlardan birkaçını aşağıda maddeler halinde verelim.

  • Yanmaya bağlı hasarlar
  • Hırsızlığa bağlı araç hasarları
  • Çarpışma
  • Aracın yuvarlanması ya da devrilmesi
  • Çekiciden kaynaklanan hasarlar
  • Toplu eylemler nedeniyle araçta meydana gelen hasarlar
  • Kemirgenlerin ya da vahşi hayvanların araca hasar vermesi

Pert Kasko Genel Şartları

Tıpkı her sigorta ürününe olduğu gibi pert kaskonun da birtakım şartları bulunur. Kaskodan yararlanabilmek için aşağıdaki maddelere uyum gereklidir.

  • Aracın 0 ila 10 yaş arasında olması
  • Ağır hasarlı olarak kayıt altına alınmış olması
  • Otomobil, kamyonet ya da minibüs tarzı bir taşıt aracının olması
  • Kasko sahibinin en az 25 yaşında olması

Pert Kasko Hangi Durumlarda Geçersizdir?

Pert sigortanın geçerli olmadığı durumlardan bazılarını aşağıdaki gibi tanımlamak mümkündür.

  • Hasar kaydının %70 oranının altında olması
  • İstila ya da savaşa bağlı nedenlerden aracın hasar alması
  • Nükleer yakıt ya da maddelerden kaynaklanan hasarlar
  • Alkol ya da yasaklı madde tesirindeyken yaşanan kaza sonrası aracın perte çıkması
  • Araç şoförünün ehliyetsiz olması
  • Sigortalı tarafından bilerek ve isteyerek araca kasten verilen hasarlar
  • Yanlış araç aksesuarı kullanımı neticesinde oluşan hasarlar

Araç Pert Kasko Bedeli

Pert araç için ne kadar ödeme yapılacağı, poliçede belirtilen hususlara bağlıdır. Diğer bir deyişle pert için yapılacak olan ödeme, sigorta poliçesinde belirtilen kasko bedeli tutarında olacaktır. Aracın o dönem içerisindeki piyasa değeri ölçülür ancak poliçede belirtilen bedel aşılamaz.

Zorunlu Trafik Sigortası hakkında detaylı bilgiyi kaleme aldığımız yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Pert Kasko Yapılır mı?

Pert olan ve sonradan onarımı gerçekleştirilen araçların kaskosu genellikle yapılmaz ancak bazı sigorta şirketleri bu alandaki ihtiyacı karşılar. Pert kasko ücretsiz ekspertiz hizmeti ile pert olan aracın kaskosu yapılabilir.

Pert kaydı olan araca kasko yapılır mı sorusunun da yanıtını verelim. Pert kasko sigortası, pert kaydı bulunan ve bu kayıt sonrası onarımı gerçekleştirilen araçlara yapılır. Diğer bir deyişle aracı %70 oranında hasarlı olan kişiler bu sigorta ürününden yararlanabilir.

Pert Kasko Hangi Araçlara Yapılır?

Halk arasında “perte çıkan araç” olarak bilinen ağır hasarlı araçlara sigorta yaptırmak mümkündür. Ağır hasarlı olan ve hasarın ardından onarımı gerçekleştirilen araçlara sigorta yapılabilir. Hususi araçlar, hafif ticari araçlar ya da ağır araçlar gözetmeksizin hasarlı olan her araç için pert kaskosu yapılabilir.

Ağır Hasarlı Araca Kasko Yapılır mı?

Ağır hasarlı araca kasko yapılabilir ancak bunun için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Daha önceden ağır hasarlı kaza yaşamış bir aracı satın almak istiyorsanız aracı öncelikle kasko yaptırmanız gereklidir ki bunun için de bazı şartlar vardır.

Ağır hasarlı aracı kasko yaptırmak için aracın önceden pert işlemi görmüş olması şartı aranır. Yanı sıra, hasardan sonra aracın tüm onarımlarının gerçekleşmiş olması gerekir. Elbette bu durum standart bir kasko işlemine kıyasla çok daha maliyetli olabileceğini de belirtmekte yarar olacaktır.

Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder?

Bu noktada bakılacak tek nokta poliçedir. Poliçede belirtilen teminat bedeli kadar sigorta şirketi ödeme yapmakla yükümlüdür. Bu tutar, poliçede belirtilenden daha yüksek olamaz. Son olarak pert kasko ödeme süresinden de bahsedelim. Pert kasko ödeme süresi kaza raporunun tesliminden sonra en geç 10 iş günüdür.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Pert Kasko Fiyatları

Pert kaskonun fiyatını belirleyebilmek için esas alınan 2 önemli madde vardır; kazanın geçmişi ve aracın mevcut durumu. Sigorta eksperi tarafından yapılan incelemeyle pert kasko fiyatı belirlenir.

Eğer hasar oranı çok yüksek değilse ve araç tamir edildiyse kasko fiyatı da düşük olacaktır. Anca tam tersi bir tablo mevcutsa ve araç etkin bir şekilde tamir edilmediyse fiyatların da yüksek olması kaçınılmazdır.

Poliçeye eklenen her bir ek teminat, bir güvence demektir. Bu nedenle teminatlara karar verirken dikkatlice düşünmeli ve her olasılığı göz önünde bulundurmanız gerekir. Unutmamak gerekir ki ek olarak tanımlanan her bir teminat, ekstra güvence anlamına gelir.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.