Bireysel Sigortalar
Trafik Sigortası
Trafik Sigortası; herhangi bir kaza sonucunda yalnızca karşı tarafta oluşabilecek sağlık ve araç hasarı gibi maddi masrafları karşılayan, Türkiye’de yaptırılması zorunlu olan bir sigorta çeşididir.
Sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması halinde, araç trafikten uzaklaştırılır ve cezaya tabi tutulur. Zorunlu Trafik Sigortası; teminat limitleriniz kapsamında bütçenizi ve karşı tarafı güvence altına alır:
Zorunlu Trafik Sigortası; kişi ve kaza başına sunduğu teminatları, yüksek bütçeli teminat limitleri ve devlet gücü desteği ile sizin ve trafikte bulunan tüm üçüncü şahısların geleceğini garanti altına almaktadır. Bazı sigorta şirketleri ekstra prim kapsamında; çekici ve kurtarma hizmeti, 7/24 Asistans hizmetleri, lastik değişimi, ferdi kaza ve üçüncü şahıslara karşı maddi sorumluluk gibi ek teminatlar da sunulabilmektedir. Tüm avantajlarının yanı sıra, aracın kaza yapmaması durumunda hasarsızlık indirimi ile bütçenize katkı sağlamaktadır.
Siz de Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırmadan önce, aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulmak ve ihtiyacınıza yönelik tekliflere kolayca ulaşmak isterseniz; mesleğinde uzman sigorta danışmanlarımızdan sizin için teklif hazırlamalarını isteyebilirsiniz. Bunun için 0216 411 95 17 numaralı telefondan bize ulaşabilir veya sayfanın üst kısmındaki butondan açılan forma bilgilerinizi bırakarak size ulaşmamızı sağlayabilirsiniz.
Trafik sigortası; bir kaza sonucu karşı tarafın aracına hasar verilmesi ve o aracın içindeki kişilerin kaza sonucu sakat kalması veya vefat etmesi durumunda, sigorta şirketi sigortalı adına karşı tarafa ödeme yapar. Zorunlu trafik sigortası sayesinde olası risklere karşı maddi hasarlar limitler dahilinde güvence altındadır.
Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik sigortasının yaptırılması zorunlu olup, sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Eğer trafik sigortası olmadan trafiğe çıkılırsa hem ceza kesilir hem de araç bağlanır. Ayrıca trafik sigortası yaptırılmak istendiğinde gecikme zammı uygulanır ve varsa hasarsızlık indirimi hakkı kaybedilebilir.
Trafik sigortası yaptırmak için güncel ruhsat ve kimlik bilgilerinin sigortacıya beyan edilmesi yeterlidir.
Trafik sigortası fiyatları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yasal çerçeveye göre belirlenmiş olup; aracın bilgileri, aracın kullanım tipi, aracın kullanıldığı il, sigortalının hasar geçmişi, sigortalının kimlik bilgisi ve poliçeye eklenen ek teminatlara göre hesaplanır.
Trafik sigortası, özel veya tüzel kişi ruhsat sahibi adına yapılmalıdır.
Maddi Zararlar Teminatı; hak sahibinin, kaza sonucu zarar verdiği araçta değer kaybı oluşması durumunda, hasarı güvence altına alan teminattır. Karşı tarafın aracındaki maddi hasarın tespitini, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından atanan ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri yapar.
Sağlık Giderleri Teminatı; üçüncü kişinin trafik kazası dolayısıyla bedenen eski haline dönmesini teminen protez organ bedelleri de dahil olmak üzere yapılan tüm tedavi giderlerini limitler dahilinde içeren teminattır. Kaza nedeniyle mağdurun tedavisine başlanmasından itibaren mağdurun sürekli sakatlık raporu alana kadar tedavi süresince ortaya çıkan bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili diğer giderler ile trafik kazası nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler sağlık gideri teminatı kapsamındadır.
Sürekli Sakatlık Teminatı; üçüncü kişinin sürekli sakatlığı dolayısıyla ileride ekonomik olarak uğrayacağı maddi zararları limitler dahilinde karşılar. Kaza nedeniyle mağdurun tedavisinin tamamlanmasından ve sürekli sakatlık oranının belirlenmesinden sonra ortaya çıkan ve tıbben gerekli olan bakıcı giderleri, kaza nedeniyle mağdurun sürekli iş göremezliği durumunda tazminat bu teminat kapsamında ödenir.
Destekten Yoksun Kalma (Ölüm) Teminatı; üçüncü kişinin ölümü dolayısıyla ölenin desteğinden yoksun kalanların destek zararlarını karşılamak üzere belirlenecek tazminat bu teminat kapsamında limitler dahilinde ödenir. Söz konusu tazminat miktarının tespitinde ölen kişi esas alınır.
Trafik sigortası, üçüncü şahıslara verilen maddi ve bedeni (sakatlık ve ölüm) zararları karşılar. Bu nedenle trafik sigortasına sahip kişinin aracında oluşan hasarlar poliçe kapsamında karşılanmamaktadır.
Yeni alınan araç, şahsın adına tescil edildiği gün, araç trafiğe çıkmadan önce trafik sigortası yaptırılmalıdır. Trafik sigortasının her yaptırılmadığı ay için gecikme sürprimi uygulanır.
Trafik sigortası isteğe bağlı sebeplerden iptal edilemez. Ancak poliçe vadesi başlamamış, araç satılmış, araç kullanılamayacak hale gelmiş, sigortalı vefat etmiş veya araç için yürürlükte mükerrer poliçe varsa trafik sigortası iptal edilebilir.
Aracın satıldığı günden itibaren 15 gün boyunca trafik sigortası yeni araç sahibi için güvence sağlamaya devam eder. 15. günün sonunda yeni araç sahibi trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. Eğer yeni araç sahibi trafik poliçesini yaptırmazsa araç trafikten men edilir ve ceza kesilir.
İlk kez trafik sigortası yaptıran kişiler dördüncü basamaktan başlar. Aracın kazaya karışıp karışmaması sigortalının basamağını etkiler. Sigortalının bulunduğu basamağa göre hasarsızlık indirimi oranı da belirlendiği için prim üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabilir.
Trafik sigortası basamakları 7 kademeden oluşmaktadır. İlk defa trafik sigortası yaptıran kişiler 4. basamaktan başlarken, sigortalının hasar kaydına göre basamak kademesi düşebilir veya yükselebilir. Hasarsız geçen bir yılın sonunda sigortalı 5, 6, ve en son basamak olan 7’ye yükselebilir.
SEDDK 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren; araç başına maddi zarar limitini 100.000 TL’ye, kaza başına uygulanan teminat limitini 200.000 TL’ye, sağlık giderleri ile sakatlanma ve ölüm teminatı limitlerini ise 1 milyon TL’ye yükseltmiştir.
Aşağıdaki haller trafik sigortasının teminat kapsamı dışındadır: