Kasko Neleri Kapsar?

Araç 26 Temmuz 2023

Kasko sigortası, motorlu taşıtların çeşitli risklere karşı koruma sağlayan bir tür sigortadır. Genellikle kaza, hırsızlık, doğal afetler, yanma, cam kırılması, çalınan eşya, çekme/kurtarma ve yol yardımı gibi riskleri kapsar. Kaza sonucu meydana gelen hasarlar, aracın çalınması veya hırsızlık girişimi, doğal afetler sonucu meydana gelen hasarlar, yangın, cam kırılması, çalınan eşyanın zarar görmesi, aracın çekilmesi veya kurtarılması gerektiğinde ortaya çıkan maliyetler ve yol yardımı hizmetlerine ihtiyaç duyulması gibi durumlar da güvence sağlar.

Sigorta şirketlerinin araç kasko kapsamı ve teminat limiti farklılık gösterebilir. Kasko sigortası yaptırmadan önce mutlaka alanında uzman bir sigortacı ile görüşüp ayrıntılı bilgi almanız önemlidir.

Kasko Neleri Karşılar?

Kasko kapsamında çarpma, hırsızlık, araca vurulma gibi ana teminatlar bulunur. Kasko neyi karşılar sorusunun aslında tek bir yanıtı vardır; kişinin kendi aracının masraflarını sigorta limitleri dahilinde karşılar.

Kasko teminatları nelerdir sorusunun yanıtın birkaç madde halinde verelim.

  • Çarpma, çarpılma ya da çarpışma neticesinde oluşan hasarlar
  • Devrilme, düşme ya da takla atma gibi hasarlar
  • Aracın yanması
  • Aracın çalınması
  • Deprem, sel, fırtına gibi doğa olayları
  • Terör saldırıları
  • Aracın, yetkili olmayan kişiler tarafından bir yere çekilmesi ve aracın hasar görmesi
  • Sigara ya da yanıcı maddelerin kullanımından doğan hasarlar
  • Fare, böcek ve benzeri gibi hayvanların verdiği zararlar
  • Koltuk, döşeme yıpranmalar
  • İhtiyari mali sorumluluk
  • Acil sağlık ambulansı hizmeti
  • Olası bir hukuk sürecinde koruma
  • Mini onarım ve yol yardım hizmeti
  • İkame araç teminatı
  • Hasarsızlık koruma

En İyi Kasko Sigortası Nasıl Seçilir?” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Mekanik Arızaları Kasko Karşılar mı?

Çarpma, çarpışma veya çalınma gibi sigorta kapsamına giren bir olaydan kaynaklanmadığı sürece kasko sigortası aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımındaki arızaları veya kırılmaları karşılamamaktadır. Sigorta poliçelerinde motor yanması gibi olaylar sonucu meydana gelen bu tip arızaların kasko teminatlarına dahil olmadığı belirtilmektedir.

Poliçelerde yer alan şartlara göre sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmayan ve böyle bir olayla sonuçlanmayan araçtaki herhangi bir arıza nedeniyle meydana gelen zararlar, kasko sigortası teminatları dahilinde yer almamaktadır. Ancak bazı kasko poliçelerinde ek teminatlarla mekanik arızaların da kapsama dahil edildiği durumlar olabilir. Örneğin; genişletilmiş bir kasko poliçesi aracın motor, şanzıman, elektrik ve elektronik sistemleri gibi mekanik ve elektriksel arızalarını da kapsayabilir.

Kasko Aküyü Karşılar mı?

Kasko sigortası genellikle akü gibi aracın normal kullanımı sırasında doğal olarak aşınan veya bozulan parçaları ve rutin bakım veya normal kullanım sonucu ortaya çıkan arızaları karşılamaz. Ek olarak poliçedeki özel teminatlarla da bir bağlantısı olmayan akü hasarlarını da ödemeyecektir. Fakat poliçenizde akü hasarının nasıl oluştuğuna bağlı olarak değişebilen kapsamlar olabilir. Bu nedenle kasko poliçenizi detaylı olarak inceleyerek akü veya diğer parçaların karşılanıp karşılanmadığını belirlemeniz gerekir.

Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmak da bu durum için oldukça önemlidir. Çünkü bakımsızlık nedeniyle ortaya çıkan hasarları kendi bütçenizden karşılamanız gerekebilir. Herhangi bir belirsizlik durumunda sigorta şirketinizle iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Arabanın Yanması Halinde Araç Kasko Sigortası Zararı Karşılar mı?

Aracın yanması durumu, kasko sigortası teminatları dahilinde yer alan olaylardan biridir ve poliçeniz, aracın yangın sonucu oluşan zararını karşılar. Ancak sigortalının ihmalinden veya aracın bakım eksikliğinden kaynaklanan yangın, kasko kapsamı dışında kalan haller arasında yer alır. Yanma durumunda sigortalı, yangını durdurmak için gereken tedbirleri almak ve belli koruma/kurtarma adımlarını uygulamak sorumludur.

Yanma sonucu ortaya çıkan araç zararının, poliçe şartlarına uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Sigorta poliçesinde belirtilen şartlar ve istisnalar doğrultusunda yangın sonucu meydana gelen araç zararları kasko sigortası tarafından karşılanabilir.

Araç Selde Hasar Alırsa Kasko Karşılar mı?

Kasko sigortası kapsamı, araçlarda meydana gelen sel ve su baskını gibi doğal afet türlerinden kaynaklanan zararları poliçede belirtilen teminatlar ve limitler dahilinde karşılamaktadır. Fakat kasko poliçesinde sel ve su baskını teminatının yer alması gerekmektedir.

Kasko poliçesi bu teminatı içermiyorsa sel ve su baskını gibi doğal afetlerden kaynaklanan hasarlar sigorta tarafından karşılanmaz. Bu nedenle kasko poliçesi satın alırken veya yenilerken sel ve su baskını teminatının poliçede yer alıp almadığını dikkatlice kontrol etmek önemlidir. Ancak ek teminatların hepsini barındıran full kasko kapsamı ile bu hizmete erişmek mümkündür.

Kasko Depremi Karşılar mı?

Coğrafi bakımdan deprem kuşağında yer alan bir ülke olmamız, depremi her daim ensemizde hissetmemize sebep oluyor. Her ne kadar can sağlığı önde olsa da mal canın yongasıdır sözünden hareketler kaskonun deprem gibi doğal afetleri karşılayıp karşılamadığı merak konusu oluyor.

Kasko, deprem teminatını içinde barındıran bir sigorta ürünüdür. Yanı sıra sel, fırtına ve benzeri gibi doğa olaylarına karşı da aracınızı güvence altına alır.

Kasko Motor Arızasını Karşılar mı?

Kasko sigortası aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen arızaları karşılamaz. Motor arızaları da bu kapsamda değerlendirilir ve kasko sigortası tarafından ödenmemektedir. Ancak bazı kasko poliçelerinde özel şartlar ve teminatlar bulunabilir.

Örneğin, poliçenizde motor arızası teminatı yer alıyor ve arızanın belirli koşullar altında meydana gelmesi durumunda karşılanabileceği belirtiliyorsa o zaman motor arızası teminatı dahilinde hasarınızın karşılanma ihtimali mevcuttur.

Kasko Araç Cam Kırılmasını Karşılar mı?

Kasko teminat kapsamı, araç camının kırılması gibi olayları karşılayabilmektedir. Poliçede cam kırılması teminatı yer alıyorsa sigorta sözleşmesinde belirtilen teminatlar ve limitler dahilinde araç camının kırılması sonucu oluşan zararlar sigorta tarafından ödenmektedir. Hasar durumunda poliçedeki teminat şartlarına uygun olarak hareket etmek ve sigorta şirketi ile iletişime geçmek gerekmektedir.

Kasko sigortanızın kapsamını genişletmek ve standardı daha yüksek bir hizmet almak için kaskonuza ek teminatlar ekleyebilirsiniz. Detaylı bilgi almak isterseniz “Kasko Ek Teminatları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Trafik Kazası Hasarını Kasko Karşılar mı?

Kasko sigortası, araç sahibinin kendi aracındaki hasarları karşılamakla görevlidir. Ancak karşı tarafın aracında meydana gelen hasarlar ise zorunlu trafik sigortası poliçesi aracılığıyla ödenir. Yani, eğer bir kaza yaşanırsa trafik sigortası karşı tarafın hasarını karşılayabilir iken kasko sigortası kendi aracınızdaki masraflarını karşılayabilir. Her iki poliçenin teminatlarını ve istisnalarını dikkatlice incelemek, hasar durumlarında nasıl bir ödeme süreci izleneceğini anlamak açısından önemlidir.

Kasko Karşı Tarafın Hasarını Karşılar mı?

Kasko sigortası sadece kendi aracınızdaki hasarları karşılamakla görevlidir. Ancak bazı kasko poliçeleri İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatını içerebilir ve karşı tarafın hasarının trafik sigortası limitlerini aşan kısmını da karşılayabilir. Yani, kasko İMM teminatı ile normal şartlarda trafik sigortasının karşılamadığı karşı tarafın hasar masraflarını kasko sigortası üstlenebilir.

Trafik sigortası her ne kadar diğer tarafın hasarını karşılamak üzere tasarlanmış olsa da belirli bir limiti bulunmaktadır ve bu limiti aşan hasarlar için trafik sigortası yetersiz kalabilir. Bu durumda kasko poliçenizde bulunan İMM teminatı devreye girer ve karşı tarafın hasar masraflarını karşılar. Bu şekilde kendi bütçenizi koruma altına almanız mümkündür. Ancak her poliçenin teminatları, limitleri ve istisnaları farklı olabilir. Bu nedenle kasko ve trafik sigortası poliçelerinizi dikkatlice incelemek önemlidir.

Kazada Kusur Yoksa Kasko Bozulur mu?

Kazada kusurun olup olmaması, kasko sigortanızın bozulup bozulmayacağını belirleyebilecek bir faktör değildir. Genel olarak kaza durumunda kusurlu olun veya olmayın, kasko sigortası poliçe kapsamında yer alan teminatlara göre hasarınızı karşılar. Ayrıca poliçenizde belirtilen istisnalar, teminatlar ve limitler dikkate alınmalıdır.

Tutanak Tutulmadan Kasko Hasarı Karşılar mı?

Kaza sonrası hasarın kasko sigortası tarafından karşılanabilmesi için kaza tespit tutanağı gereklidir. Kaza tespit tutanağı; kaza anında olayın gerçekleşme şekli, tarafların ifadeleri, alkol durumu gibi bilgileri içeren resmi bir belgedir. Sigorta şirketleri, tutanak tutulmayan kazalarda maddi hasarı karşılamama hakkına sahip olabilir.

Tek taraflı kazalarda sürücüler trafik polisini çağırarak kaza tutanağının tutulmasını sağlamalıdır. Kaza tutanağı, olayın gerçekleşme şekli, sürücünün alkol durumu gibi bilgileri içermelidir. Çünkü kasko sigortasının tek taraflı kazaları karşılamak için belirli şartları olabilir ve sürücünün alkollü olması gibi nedenlerle ödeme yapmama riski bulunabilir. Bu nedenle kazanın tüm detaylarının tutanakta doğru bir şekilde yer alması önemlidir.

Tutanak tutulduktan sonra sigorta şirketi derhal haberdar edilmeli ve süreç devam ettirilmelidir. Kazanın detayları, tutanaktaki bilgiler ve diğer kanıtlar sigorta şirketi tarafından incelenecektir. Sigorta şirketi, poliçe şartlarına ve şirket politikalarına uygun olarak hasarın karşılanıp karşılanmayacağına karar verecektir.
Tutanak tutulmadan yapılan hasar başvuruları, sigorta şirketleri tarafından dikkate alınmayabilir. Çünkü tutanak, kaza detaylarını doğrulamanın ve hasarın neden kaynaklandığını belirlemenin güvenilir bir yoludur. Sigorta şirketleri, doğru ve eksiksiz bir kaza tespit tutanağı olmadan hasarın karşılanması konusunda belirsizlik yaşayabilir ve ödeme yapmama hakkını kullanabilir. Tutanak tutulmamış olsa bile diğer kanıtların da hasarın karşılanması için kullanılması mümkündür. Ancak tutanak, kazanın ayrıntılarını resmi bir belgeyle kaydetmek ve sigorta şirketi ile iletişim kurmak için önemlidir.

Kasko Aracın Tamamını Öder mi?

Bir araç pert olduğunda kasko şirketi, aracın piyasa değerine göre bir ödeme yapar. Bu ödeme, aracın kaza tarihindeki rayiç bedeli üzerinden hesaplanır. Hasar tespiti için sigorta şirketi tarafından görevlendirilen eksper, aracın hasarını detaylı bir şekilde inceler. Oluşturulan rapor ile aracın tamir edilip edilemeyeceği, tamir masraflarının piyasa değerini aşıp aşmadığı ve aracın tam hasarlı olarak kabul edilip edilemeyeceği gibi konularda karar verilir. Eğer aracın tamiri mümkünse ve aracın piyasa değerini aşmıyorsa kasko şirketi bu sorumluluğu üstlenir. Ardından tamir masrafları rayiç bedelden düşülerek kalan kısım sigortalıya ödenir ve aracın trafiğe geri dönmesine izin verilir.

Ancak aracın tamir masrafları piyasa değerini aşıyorsa veya tamir edilemez durumda ise araç tam hasarlı (pert) olarak kabul edilir. Bu durumda aracın trafiğe geri dönmesi mümkün olmaz ve poliçede yer alan teminat tutarı kadar aracın tamamı için ödeme yapılır. Yapılan ödeme, aracın piyasa değerini genel olarak karşılamaktadır. Hasarlı aracın satışı ve yasal devir işlemleri ise tamamen sigortalının sorumluluğundadır.

Filo Kasko hakkında detaylı bilgi ve teklif almak isterseniz “Filo Kasko Sigortası” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Kaskonun ödeme yapmadığı durumlardan birkaçı aşağıdaki gibidir.

  • Kapı ya da camların açık bırakılması neticesinde aracın “ihmal” kaynaklı çalınması
  • Kontak anahtarının aracın üzerinde unutulması sonucu aracın çalınması
  • Anahtarın otopark işletmesinin yetkili kişisine verilmesi ve aracın çalınması
  • Belediyeye ait otopark görevlisine aracın teslim edilmesi ve çalınması
  • Kendini otopark görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından aracın çalınması
  • Bu tip hırsızlık olayları, kasko kapsamında yer almayabilir ve bu durumda sigorta şirketiyle araç sahibi arasında anlaşmazlık çıkabilir; tarafların hakları saklı olup durumu hukuksal boyutta değerlendirme yoluna gidebilirler.

Kasko Ne Zaman Ödeme Yapar?

Kasko sigortası, hasar durumunda belirli bir süreç işletir. Sigorta şirketi, hasarın boyutunu belirlemek amacıyla bir ekspertiz raporu oluşturur ve ödeme süreci, bu raporun teslim edilmesi ile başlar. Sigorta şirketleri hasarın boyutunu değerlendirdikten sonra poliçede belirtilen teminatlara, limitlere ve istisnalara göre hasar ödemesi yapabilir.

Şartlara bağlı olarak genellikle 10-15 gün içerisinde kasko hasar ödemesi yapılmaktadır. Kural olarak sigorta şirketleri en fazla 45 iş günü içerisinde hasar ödemesini gerçekleştirmek zorundadır. Ödemenin ne kadar sürede tamamlanacağı; sigorta şirketinin politikalarına, hasarın karmaşıklığına ve belgelerin tam ve doğru bir şekilde sunulmasına bağlı olarak değişebilir.

Kasko sigortasının kapsamı ve fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için hemen teklif alabilir, sigorta danışmanlarımıza aklınıza takılan tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

En Uygun Kasko Fiyatları

Her ne kadar pek çok bakımdan fayda sağlıyor olsa da elbette aylık prim ödemek de zaman zaman yorucu olabilir. Bu noktada en uygun kasko fiyatını belirlemek bir zaman alacaktır. Bu zaman kaybını önlemek için online kasko teklifi alabilir ve kısa süre içinde ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir poliçe oluşturabilirsiniz.

Genç Sigorta olarak pek çok farklı sigorta şirketinin sunduğu teklifleri bir araya topluyor ve hızlı çözümler üretiyoruz. Dilerseniz online platformlarımızdan hızlıca teklif alabilir ya da 0216 411 95 17 numaralı telefon üzerinde sigorta danışmanlarımıza iletişime geçebilirsiniz.

Genç Sigorta Banner

İlgilendiğiniz bir sigorta ürünü mü var?
Numaranızı verin, uzmanımız sizi arasın.